Controleer regelmatig de mast
Voordat u uw mast in de lente opzet, moet u alle splitpennen of fittingen afplakken die uw zeilen in gevaar kunnen brengen. Er zijn ook speciale rigging tapes en zelfvulkaniserende tapes voor deze taken. Als alternatief kunnen splitpennen op knevels ook worden afgedekt met blijvend elastisch afdichtmiddel. Vorm hiervoor een mooie ronde hoed en geef deze voldoende tijd om uit te harden. Als je met een overlappend voorzeil vaart, controleer dan ook de uiteinden van de spreader: deze moeten mooi rond zijn en niet scherp. Tape kan hier een oplossing zijn, maar wie wil dat er elk najaar af pellen? In plaats daarvan zijn er geschikte Salingnock-hoezen in verschillende maten op de markt. En moderne rigs hebben vaak spreader-eindfittingen die al zijn ontworpen om “zeilvriendelijk” te zijn.
Bescherm uw zeilen tegen de zon
Naast onnodig klapperen of doden, is de zon de grootste vijand van elk zeilmateriaal. Afhankelijk van het beoogde gebruik worden zeildoeken primair geoptimaliseerd voor optimale sterkte en een laag gewicht. UV-bestendigheid is meestal secundair. Dit geldt met name voor regattazeilen. Doek voor kruiszeilen is natuurlijk ontworpen voor een verstandig compromis tussen sterkte, gewicht en UV-bestendigheid. Niettemin verlengt een consistente bescherming de levensduur van elk zeil merkbaar. Bescherm uw zeilen daarom zoveel mogelijk tegen de zon!
Er is een grote verscheidenheid aan dekzeilen voor grootzeil en voorzeil. Voor velen is het mogelijk om de zeilen volledig opgespannen te laten. De grootzeil stackpack (of lazybag) beschermt en vergemakkelijkt tegelijkertijd het hanteren van het zeil. Er zijn goedwerkende rolfokhoezen voor rolfokhoezen. Deze zijn relatief snel en eenvoudig in te stellen. Kleine helpers, zoals een stuk rubberen koord op de ritssluiting, vereenvoudigen het proces. Bevestig het vrije uiteinde van de bungee aan het zeehek en je kunt de furler alleen roepen, tenminste bij rustig weer.
Zeilen die moeten worden gekapt, moeten droog zijn voordat ze worden opgeborgen. Dit geldt met name voor foliezeilen. Vocht kan niet door de lagen van dit zeildoek heen diffunderen, zoals dat bij oudere geweven doeken wel mogelijk was. Geef het zeil daarom voor het opvouwen de kans om aan dek te drogen. Verwarm het zeil nooit voor om te drogen of laat het nooit wapperen in de wind. Daar wordt uw zeilmaker blij van! Hoewel thesailfactory.nl u altijd graag van advies voroziet, hoe uw zeilen langer mee kunnen gaan.
Tijdens het vouwen kunt u snel de kritische punten langs het achterlijk controleren en eventuele slijtage of schade identificeren en classificeren.
Hou uw zeilen schoon
Na de zon is zout de tweede grote vijand van het zeil. De kristallen wrijven en schuren tegen het canvas, waardoor coatings en stoffen langzaam maar onvermijdelijk worden vermorzeld. Dit is niet zo relevant in de Oostzee als in de Middellandse Zee, bijvoorbeeld, waar het hogere zoutgehalte op het zeil kan worden gevoeld en geproefd. Als test wrijf je met je vinger over de doek aan de voet van je voorzeil en lik je eraan – je weet meteen hoe zout het is! Afhankelijk van het gebied kan het nuttig of zelfs noodzakelijk zijn om alle zeilen of in ieder geval het fokzeil met vers water te spoelen. Al is het maar de bodem! Veel zeilmakers bieden het wassen van zeilen aan als service. Maar het moet een zacht proces zijn. Informeer vooraf. Overig vuil en meeuwenkeutels moeten altijd zo snel mogelijk worden verwijderd.
Repareer een kleine schade
Veel grote schades zijn het gevolg van kleine reparaties, die helaas nooit zijn uitgevoerd. Dus als u een klein gaatje of nieuwe wrijving ontdekt, bespaar uzelf dan later zorgen en onnodige kosten en laat het meteen repareren – terwijl het probleem klein is. Onze zeilmakers hebben meer dan één klant horen zeggen dat ze van plan waren om het aan flarden gescheurde zeil te brengen toen de scheur nog klein was!