Een mierenboerderij kopen. Waar moet ik aan denken?

Mierenboerderij

Mieren houden is erg interessant en erg leuk. Toch kost het veel tijd en een grote verantwoordelijkheid om op een soortspecifieke manier voor de kleine dieren te zorgen. Over het algemeen is het houden van mieren een erg goedkope en gemakkelijke hobby, tenzij je hele dure, exotische soorten koopt die heel moeilijk te houden en zelfs gevaarlijk kunnen zijn als ze uit het formicarium ontsnappen.

Hieronder vindt u de belangrijkste dingen die u moet weten voordat u aan de slag gaat met een mierenboerderij.

Het Formicarium

Allereerst heb je de juiste plek nodig waar het Formicarium komt te staan. Dit moet zo worden gekozen dat de dieren zo ver mogelijk uit de buurt van televisies, pc’s, stereo-installaties of andere “lawaaimakers” worden gehouden, omdat ze aanzienlijk worden gestoord door de trillingen. Bovendien mogen de mieren nooit in direct zonlicht worden gehouden. Het nest moet in ieder geval in de schaduw staan, anders kan er in de zomer gemakkelijk oververhitting en uitdroging optreden. Aan de andere kant is het ook niet zo erg om de arena, of in ieder geval een deel ervan, aan de zon bloot te stellen, aangezien veel soorten hun larven in de “warme zon” brengen zodat ze zich sneller kunnen ontwikkelen. wees voorzichtig bij het kiezen van een standplaats en houd ook rekening met de grootte en het type van uw toekomstige formicarium.

De vochtigheid in het nest

Een andere zeer belangrijke factor bij het houden van mieren is de vochtigheid in het nest. Mieren kunnen lange tijd zonder voedsel, maar sterven snel als ze te droog worden (verschilt per soort). Afhankelijk van het formicarium zijn er verschillende manieren om het nest voldoende te bevochtigen. In het geval van het Ytong Nest is het gebruikelijk om een ​​”gracht” op de top van de steen te maken, die regelmatig wordt gevuld met water. De arena kan, maar hoeft niet per se, bevochtigd te worden. Hiervoor is een spuitfles (bijvoorbeeld voor bloemen) het meest geschikt, waarmee de arena licht bevochtigd wordt.

De temperatuur

De temperatuur speelt een wat ondergeschikte rol, althans voor inheemse soorten. U heeft geen extra verwarming nodig – de kamertemperatuur is voldoende.

In de winter, het beste van eind oktober tot begin maart, wordt het formicarium op een koele plaats geplaatst zodat de mieren de overwintering kunnen krijgen die ze nodig hebben. Meer informatie over winterslaap vind je op de pagina overwinteren. Bij exotische soorten is het raadzaam om de temperatuur (en ook de vochtigheid) van hun plaats van herkomst te leren kennen en deze te imiteren.

Het eten

Over het algemeen zijn mieren alleseters. Om erachter te komen wat uw mieren eten, kunt u verschillende “voedingsmiddelen” proberen: vers gedode vliegen, regenwormen, maden… Alle soorten insecten kunnen worden aangeboden. Je kunt ook proberen ze wat zaden te geven, want er zijn ook soorten (de oogstmieren) die ze gebruiken om wat bekend staat als mierenbrood te maken.

De meest voorkomende voedselbron voor de mieren in gevangenschap is honing, honingwater of suikerwater. Hier zijn talloze recepten voor. Sommige zelfs met extra mineralen en vitamines. Kortom, of het nu gaat om honing of suiker: het absoluut grootste deel ervan zijn koolhydraten in de vorm van suikers. Uw protégés krijgen ook vitamines en mineralen uit de honing. Maar ook eiwitten zijn essentieel voor een goede kolonieontwikkeling. Daarom moet je af en toe een paar insecten voeren!

Een andere, veel levensechtere methode is om de mieren bladluizen te melken. Hiervoor kun je een plant in een bloempot zetten en deze afdekken met fijne stenen zodat de mieren daar niet kunnen graven. Een paar bladluizen worden vervolgens op de plant geplaatst (als deze niet eerder is aangetast). Nu kunnen de mieren de bladluizen regelmatig bezoeken en melken (niet alle mierensoorten gebruiken bladluizen voor deze vorm van voedselinkoop!).

Een mierenboerderij kopen. Waar moet ik aan denken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven