Het effect van gordijnen en valletjes op het wel bevinden in huis

Gordijnen

Licht, bescherming of verduistering zijn belangrijke zaken, maar dit zijn zeker niet de belangrijkste beslissingscriteria voor gordijnen ed. Anderen zeggen weer dat ze zich niet prettig voelen zonder gordijnen. Er moet dus ergens een effect zijn waarvan we denken dat we het nodig hebben (of niet nodig hebben). Dit zijn mijn belangrijkste punten – misschien wilt u de uwe toevoegen in de opmerkingen.

Privacyscherm

Zeker, een belangrijke functie die we zeker willen gebruiken. Denk echt na over wie, hoe vaak, wanneer kan kijken. Het is ook de vraag wat hij of zij dan ziet. Welk privacyscherm van buitenaf is echt nodig in de kamer: 100% of juist heel licht, zodat het gevoel verandert? Daarnaast stimuleer ik je ook om na te denken over wat je zelf niet hoeft te zien. Bij één klant was de buurman (met wie de relatie niet zo rooskleurig was) altijd zichtbaar vanaf het bureau in het thuiskantoor. Elke keer dat ze uit het raam keek, waren de negatieve gedachten in haar bewustzijn – nu heeft ze hele dunne gordijnen en is haar productiviteit enorm toegenomen.

Donker

Dit is een functie die we alleen in sommige kamers of op bepaalde tijden nodig hebben, omdat we eigenlijk willen dat de kamers vrij licht zijn. Het raamdesign geeft je de mogelijkheid om zelf het daglicht in de kamer te regelen. Vergeet niet dat hierdoor ook de zon buiten blijft om de kamer koel te houden. Bedenk hoe donker je het echt wilt hebben – 100% of minder? Hiervoor kunnen vaak technische systemen zoals jaloezieën, rolluiken, plissés het beste worden toegepast. Gordijnen kunnen ook goed verduisteren, maar voor 100% effect heb je zware stoffen nodig en ze nemen veel ruimte in beslag.

Technisch effect

Gordijnen hebben ook veel “technisch” effect. Textielmaterialen absorberen geluid en dit is vooral een probleem in grote ruimtes. In het dagelijks leven merken we vaak niet eens hoe luid onze kamers zijn (en stressen we onszelf daardoor). Er is ook een beschermend effect tegen hitte. In de zomer, wanneer de zon echt naar binnen schijnt, is raamontwerp essentieel om de kamer koel te houden. Omgekeerd is er een beschermende functie tegen de kou in de winter (wat belangrijk is als je oudere ramen hebt). Onderschat dat niet.

Reflecties wegnemen

Hier zijn we bij een zeer essentiële functie die we vaak onderschatten. Ramen worden spiegels als het donker wordt (en dat blijven trouwens ook als je buitenzonwering hebt). Daarnaast een verhaal van mijn klant in een geweldig Weens zolderappartement met veel raampuien en hoogglans wanden. Ik nam een ​​foto en ze verscheen vijf keer, ook al stond ze niet op de foto. Als ze ’s avonds met haar partner op de bank zit, zijn er eigenlijk 12 mensen in de kamer. Ons onderbewustzijn neemt spiegelbeelden waar als werkelijkheid. Dit zorgt voor veel onrust in de ruimte, wat de juiste raaminrichting tegengaat.

Textiel heeft een bijzonder ruimtelijk effect

Raamontwerp is meestal gemaakt van textiel en brengt zo een andere dynamiek in de kamer. Dit is de belangrijkste reden waarom gordijnen gezelligheid in de kamer brengen. Onze kamers zijn erg hoekig, met veel hoeken en technische details, vooral rond de ramen. Veel randen die ons aankijken. Daarbij komt nog de glans van de ruiten. Gordijnen en stof brengen zachtheid en een andere structuur in de kamer. Ons onderbewustzijn is op precies dezelfde manier geprogrammeerd, omdat er in de natuur nauwelijks randen zijn, het zijn meer de ronde vormen. Gordijnen en textiel balanceren dit in je kamers.

Glas is onzichtbaar

Hier is nog een spannend aspect: glas is een materiaal uit de moderne tijd dat ons onderbewustzijn, het menselijk geheugen, niet kent. Het is een materiaal dat niet in de natuur voorkomt. Ja, we weten en zien dat er een glazen raam of deur is. Onze ervaring leert dat er niets kan gebeuren. U weet dat niemand door de ruit in de slaapkamer kan komen. Maar je onderbewustzijn is niet zo duidelijk. Je kent het misschien van gebouwen met glazen vloeren of appartementen met kamerhoge ramen. Ze zijn allemaal wat ongemakkelijk. Onbewust geldt dit ook voor uw woning. Ons onderbewustzijn weet niet dat hier bescherming is en voelt zich daardoor onzeker. Gordijnontwerp compenseert precies dat.

Het effect van gordijnen en valletjes op het wel bevinden in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven