Houten horloges verzorgen – zo doe je dat

Horloge heren

Waarom zou je voor je houten horloge moeten zorgen?

Houten horloges maken indruk met hun natuurlijke uitstraling en aangenaam gevoel. Over het algemeen is hout een duurzaam materiaal dat na verloop van tijd van nature mooi kan blijven. Als natuurproduct is het echter ook wat gevoeliger voor externe factoren zoals temperatuurschommelingen of vocht in vergelijking met metaal of RVS. Een goede houtverzorging speelt dan ook een cruciale rol in de levensduur van hout. Om deze reden raden wij u aan om uw houten horloge af en toe af te doen – ook al is het moeilijk voor u – en het een beetje “verzorgend” te geven. In dit artikel leest u hoe u dit het beste en zonder al te veel moeite kunt doen.

Maar eerst leggen we je graag nog een keer kort uit waarom het belangrijk is om goed voor een houten horloge te zorgen. Laten we nu een vergelijking maken met dure leren schoenen. Verzorging is natuurlijk niet per se nodig, omdat de schoen zo fijn draagt. Na een tijdje kun je echter heel duidelijk zien wie er voor hun schoenen zorgt en wie niet. Zelfs de duurste schoen van topkwaliteit zal zonder de juiste zorg verslijten. Het leer wordt in de loop van de tijd zwaar belast door vocht, zonlicht en mechanische belasting. Dus als je van je nieuwe leren schoenen houdt, moet je ze af en toe een beetje verzorgen. Want zo haal je er op de lange termijn het meeste uit! Hetzelfde geldt voor de verzorging van houten horloges. Zonder werkt het zeker. Want ook zonder regelmatig onderhoud van uw houten horloge kan het u betrouwbaar de tijd aangeven.

Desalniettemin worden ze, net als uw nieuwe leren schoen, ook blootgesteld aan verhoogde stress door vocht (zweet, regen) of direct zonlicht. Om ze hiertegen te beschermen of daarna weer te versterken, is het de moeite waard om een ​​geschikt verzorgingsproduct te gebruiken. Zo behoudt u de originele glans van uw houten horloge en zorgt u ervoor dat het er, ook jaren later, bijna hetzelfde uitziet als op de eerste dag. U kunt nu ontdekken op welke eenvoudige manieren u houten horloges onderhoudt en waar u op moet letten.

Onderhoud van houten horloges – deze opties zijn beschikbaar

Behandel houten horloges met houtolie

Houtolie, of om precies te zijn lijnolievernis, is het standaardproduct voor houtverzorging. Het is goedkoop en de effecten op het uiterlijk van het hout zijn groot. De olie dringt diep door in het hout van je horloge, vormt een beschermende laag en benadrukt de nerf van het hout. Daarom is houtolie in theorie goed geschikt voor de verzorging van een houten horloge. Lijnolievernis heeft echter een groot nadeel: het is licht ontvlambaar. In de olie gedrenkte lappen of borstels mogen niet zomaar worden weggegooid, maar moeten goed geventileerd, vacuümverpakt of uitgewassen worden gedurende minimaal 24 uur om het brandgevaar te verminderen.

Als houtolie toch het product van uw keuze is voor de verzorging van uw houten horloge, volgen hier enkele korte instructies:

  • Maak je houten horloge schoon en verwijder vuil
  • Doe wat olie op een doek en breng het dun aan op het hout van de klok
  • Laat de houtolie ongeveer 3 uur intrekken
  • Verwijder overtollige resten met een droge doek en polijst het hout
  • Herhaal dit ongeveer elke drie maanden (of nadat uw houten horloge onder bijzondere belasting heeft gestaan)

Behandel houten horloges met vernis

Een andere manier om voor uw houten horloge te zorgen, is door lak te gebruiken. Lak vormt een gesloten film over uw houten horloge en vormt zo een slijtvast oppervlak. Vuil plakt niet meer zo makkelijk, je horloge blijft lang glanzend.

We kunnen deze optie echter niet volledig aanbevelen voor de verzorging van uw houten horloge. Lak heeft een sterke geur die lang aan je horloge blijft plakken. Deze geur is niet alleen onaangenaam voor jou, maar mogelijk ook voor je omgeving. Daarnaast geeft lak je horloge een onnatuurlijke glans, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout wordt aangetast. Ten slotte laat de laklaag geleidelijk los, waardoor er lelijke vlekken op je horloge kunnen ontstaan. Om deze redenen raden wij af om uw houten horloge met lak te behandelen.

Onderhoud houten horloges met was (aanbevolen)

Net als houtolie is ook houtwas een geschikt product voor het onderhoud van hout. Het combineert de positieve eigenschappen van olie zonder het nadeel van brandgevaar. Wax dringt door in het hout en zorgt voor een natuurlijke, warme houtglans. De kleur en nerf van het hout worden ook versterkt door de was.

De veerkracht wordt versterkt. Daarnaast ontstaat er een beschermfolie die uw hout niet alleen gedeeltelijk beschermt tegen zonlicht en vocht, maar ook vuil kan voorkomen. Ook al kunnen de optische effecten in vergelijking met houtolie wat zwakker zijn, naar onze mening wegen de voordelen op tegen de nadelen: De bescherming van het hout met hoogwaardige was is net zo goed als met houtolie. In tegenstelling tot olie kunnen gebruikte poetslappen of handdoeken echter niet zelfontbranden. En last but not least is de houtwas ook de schonere oplossing omdat deze, in tegenstelling tot vloeibare olie, ook niet kan lekken.

Zorg er bij het kopen van je houtwas voor dat deze geen bijenwas bevat als je een veganistische oplossing wilt gebruiken. Het onderhoud van je houten horloge met was werkt op dezelfde manier als hierboven beschreven met houtolie: het houten oppervlak reinigen, wax aanbrengen, laten intrekken, overtollige resten verwijderen en polijsten.

Waar vind je producten voor de verzorging van houten horloges?

Bij alle gangbare winkelgelegenheden vindt u producten waarmee u uw houten horloge kunt onderhouden. Op Amazon en Bol.com vind je natuurlijk een groot aanbod, maar bouwmarkten zoals de Gamma en kwantum hebben ook oliën, wassen en lakken voor houtverzorging in hun assortiment.

Houten horloges verzorgen – zo doe je dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven