Stadiongids voor FIFA World Cup Qatar 2022™

Haven Qatar

Er wordt momenteel uitgebreid gebouwd in Qatar, aangezien het land de FIFA World Cup Qatar 2022™ zal organiseren. Er worden in totaal zeven nieuwe stadions gebouwd voor het kampioenschap en een ander heeft al een uitgebreide renovatie ondergaan. De acht locaties zijn verspreid over het hele land, maar ze liggen allemaal op minder dan een uur van de hoofdstad Doha.

Voor het eerst zullen WK-stadions worden uitgerust met airconditioningtechnologie om de extreme zomertemperaturen in Qatar, die gemakkelijk kunnen oplopen tot boven de 40°C, het hoofd te bieden. Het is een constante race tegen de klok om alle acht WK-stadions in Qatar op tijd te voltooien voor dit grote evenement, en voetbalfans over de hele wereld wachten reikhalzend uit naar de exacte details van elk bouwwerk.

Khalifa Internationaal Stadion

Het Khalifa International Stadium is het enige WK-stadion in Qatar dat niet helemaal opnieuw is gebouwd. Dit is de beroemdste arena van heel Qatar en bestaat al sinds 1976. Dat is praktisch oud volgens lokale normen. Na een grondige renovatie is de site in 2017 heropend. Nu heeft het een capaciteit van maximaal 40.000 mensen en hier worden wedstrijden georganiseerd tot aan de kwartfinale. Het gebouw is nu weer state-of-the-art, met geavanceerde koeltechnologieën voor het welzijn van spelers en fans, evenals de opmerkelijke buitenstructuur met dubbele boog. Het Khalifa International Stadium bevindt zich in het hart van Doha’s Aspire Zone, een gebied van technologische ontwikkeling en innovatie dat een knooppunt zal zijn voor fans tijdens de FIFA World Cup Qatar 2022™.

Al Bayt-stadion

Al-Bayt Stadium ligt in de stad al-Khour en zal naar verwachting worden gebruikt voor de halve finales van de FIFA World Cup Qatar 2022™. De arena heeft een ongebruikelijk ontwerp dat is geïnspireerd op de tenten van de bedoeïenen, een nomadische groep die al eeuwenlang in de Arabische wereld woont. Het 60.000 zitplaatsen tellende stadion bevindt zich in een groter complex met diverse faciliteiten zoals een winkelcentrum, ziekenhuis en meer. Dit stadion, dat op 60 kilometer van Doha ligt, is een van de moeilijkst te bereiken stadions. Taxi’s en bussen zijn hier de beste keuzes voor fans.

Janoub-stadion

Het al-Janoub Stadion is een indrukwekkende arena die plaats biedt aan zo’n 40.000 toeschouwers. Het werd ontworpen door wijlen, wereldberoemde architect Dame Zaha Hadid in haar kenmerkende ingrijpende stijl. Dit stijlvolle gebouw is geïnspireerd op de rompen van de parelvissersboten die al lang het Arabische schiereiland bevaren. Dit komt ook tot uiting in het gebruik van traditionele materialen zoals hout om de arena te bouwen. Je vindt het al-Janoub Stadium in de stad al-Wakrah. Omdat het slechts 20 kilometer van Doha ligt, hebben fans toegang tot het stadion via een speciaal gebouwde metrolijn.

Education City Stadium

Education City Stadium is een arena met 40.000 zitplaatsen waar wedstrijden worden gespeeld in de aanloop naar de kwartfinales van de FIFA World Cup Qatar 2022™. Het is genoemd naar zijn locatie op de campus van de toonaangevende universiteit van Qatar. Het is nog niet af, maar zal worden ontworpen in de vorm van een gekartelde diamant die overdag schittert en ’s nachts letterlijk schittert. Na het WK wordt de capaciteit van het stadion gehalveerd. Er worden dan ruim 20.000 zitplaatsen geschonken voor de bouw van stadions in ontwikkelingslanden. Education City Stadium ligt op slechts 7 kilometer van het centrum van Doha. Fans kunnen er gemakkelijk met de auto naartoe.

Al Rayyan-stadion

Al-Rayyan Stadium bevindt zich op de plaats van het oude Ahmed bin Ali Stadium en heeft een capaciteit van meer dan 40.000 toeschouwers. Hierdoor kunnen wedstrijden worden gespeeld tot en met de kwartfinales van de FIFA World Cup Qatar 2022™. Al-Rayyan, een van de meest traditionele en historische steden van Qatar, ligt aan de rand van de woestijn en biedt bezoekers van het land een glimp van de diepe culturele wortels van Qatar. Omdat het stadion slechts een paar kilometer van Doha ligt, kunnen bezoekers het bereiken via een speciaal aangelegde metrolijn.

Al Thumama-stadion

Het Al Thumama-stadion met 40.000 zitplaatsen, op slechts 12 kilometer van het centrum van Doha, is momenteel in aanbouw. Het interessante ontwerp van deze arena is geïnspireerd op de gahfiya, het traditionele hoofddeksel dat door Arabische mannen wordt gedragen. Net als andere stadions voor de FIFA World Cup Qatar 2022™, zal het Al Thumama Stadium na het toernooi zijn capaciteit halveren en meer dan 20.000 zitplaatsen schenken ter ondersteuning van voetbal en de bouw van stadions in ontwikkelingslanden. Het stadion is bereikbaar vanuit Doha via een speciaal gebouwde metrolijn.

Doha Port Stadium

Het Doha Port Stadium met 40.000 zitplaatsen is een triomf van duurzaamheid. Het ligt aan de oevers van de Golf en op slechts een paar kilometer van Doha. Het stadion is gemaakt van zeecontainers en ander hergebruikt materiaal en zal na het WK worden afgebroken. De onderdelen worden vervolgens gebruikt voor andere bouwprojecten in het hele land. De prachtige locatie aan het water van deze arena zal iets nieuws zijn voor fans. Het is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Doha met een korte rit met de metro.

Lusail Iconic Stadium

Het Lusail Iconic Stadium zal zowel de openingswedstrijd als de finale van het WK 2022 organiseren. De arena, die momenteel in aanbouw is, biedt plaats aan iets meer dan 86.000 mensen en is ontworpen door de Britse architecten Foster + Partners. De structuur is gemodelleerd naar het oude Arabische ambacht van het weven van kommen en biedt een prachtige setting voor de opening en sluiting van het WK. De arena bevindt zich in Lusail City, een geplande stad ten noorden van Doha die verbazingwekkend speciaal voor het WK wordt gebouwd! Als het eindelijk van start gaat, zal Lusail heel veel te bieden hebben, waaronder jachthavens, eilandresorts, luxe winkels en recreatiefaciliteiten – en meer. Het Lusail Iconic Stadium zal slechts 15 kilometer ten noorden van het centrum van Doha worden gebouwd en zal worden bediend door een directe metroverbinding vanuit de hoofdstad voor gemakkelijke toegang.

Stadiongids voor FIFA World Cup Qatar 2022™

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven